Svesvrstani bot

Uroš Krčadinac

Generativni umetničko-tehnološki projekat Uroša Krčadinca

Današnji računarski programi mogu da generišu logotipe i reklame, mimove i pesme, realistične fotografije i apstraktne animacije, komercijalnu i političku propagandu. Kakvo je to društvo u kojem se mi, kao korisnici ovih sistema, identifikujemo sa automatski generisanim simbolima? Društvo čije identitete oblikuju algoritmi?

»Svesvrstani bot« je jedan ovakav program, Twitter bot koji generiše beskonačno zastava i različitih mirkoidentetita. Zadtave se umnožavaju fraktalno, ad infinitum, do u beskraj. Program predstavlja jednu vrstu ekspertskog sistema, male veštačke inteligencije za heraldiku i veksilologiju.

Projekat postavlja pitanja o vezi između tehnologije i ideologije. Kada izaberemo zastavu, jesmo li je zbilja sami izabrali ili smo se tek upecali na automatizovanu udicu? Dok nam se skrolovanjem i lajkovanjem luče dopamin i serotonin, umišljamo li slobodu izbora? Da li mi vladamo simbolima ili oni nama? I uopšte, ima li estetskih rešenja za strukturne probleme?

Ketrin Hejls se zapitala: »Postajemo li kodovi koje ukucavamo u računare?« Boris Buden je rekao: »Identitet je kost za glodanje koji vam uvale prije nego vas oderu do gole kože.« Dželaludin Rumi je pevao: »Nikakav barjak. Jedino ljubav. Jedino jarbol za barjak, i vetar. Ali nikakav barjak.« A zen pesnici bi dodali: »To što se vijori, da li je to zastava ili vetar? Nijedno: vijori se tvoj um.

Kako se vijore naši umovi?